homepage basisopleiding TCM Deze opleiding is nog niet beschikbaar
1-jarige opleiding Chinese kruiden voor paard en hond
2-jarige opleiding TCM therapeut voor paarden
Medicinale paddestoelen voor paard en hond links contact
             

 

 

Shiitake: een Koninklijke paddenstoel

Ditmaal nemen we de Chinese ‘black mushroom’ onder de loep, beter bekend als: Shiitake.
De naam Shiitake is afkomstig van de Japanse naam voor kastanjeboom, ‘Shiaia’, en het Japanse woord voor paddenstoel, ‘Take’. Ook deze paddenstoel wordt in Azië als Koninklijk beschouwd en in zowel China als Japan hoog gewaardeerd als voedingsmiddel en geneesmiddel met diverse indicaties.

Bron van vitaminen en mineralen
Om te beginnen is Shiitake een bron van vitaminen en mineralen, zoals calcium en kalium, en van sporenelementen als zink, ijzer en fosfor. Shiitake is daarom een zegen bij chronische uitputting en een weldaad voor spieren, pezen en zenuwen.

Bestrijding van kanker
Maar Shiitake is veel meer.
Zo treffen we in het vruchtvlees van de paddenstoel essentiële aminozuren aan en wordt uit de celwand Lentinan geïsoleerd, wat met veel succes bij de bestrijding van kanker wordt ingezet, met name borstkanker en maagkanker.

Goed voor de bloedvaten
Verder bevordert Shiitake de doorbloeding, werkt de paddenstoel cholesterolverlagend, remt hij de ontwikkeling van aderverkalking en alsof dat nog niet genoeg is hij heeft ook een gunstig effect op een te hoge bloeddruk. Twee problemen dus die bij ons in het westen veel voorkomen.

Migraine
Door zijn doorbloeding-bevorderende werking zou er overigens ook een gunstig effect bij tinnitus, oorsuizen, en migraine worden bereikt. Shiitake kun je daar inderdaad bij inzetten, hoewel ik van mening ben dat er bij het verhelpen van deze klachten meer ondersteuning nodig is.

Nog enkele andere indicaties
Allergieën, verkoudheden, chronische bronchitis, jicht, gewrichtsontstekingen, reuma, schimmel-,virus- en bacteriële infecties. En Shiitake beschermt in hoge mate de lever.

Dus niet voor niets: een KONINKLIJKE paddenstoel!!!

Door de Oosterse bril gezien:

• Smaak zoet
• Energie neutraal
• Meridiaan maag, milt, long
• Energetica voedt qi & bloed, versterkt maag en milt, lost slijm op en verhelpt droogte

Dus eten die paddenstoel!!!
Hij is tegenwoordig in elke supermarkt verkrijgbaar en nog lekker ook. Ook zijn er op internet genoeg recepten te vinden, en hij past, zoals je in deze nieuwsbrief kan lezen, in onze heerlijke Congee.

Terug naar de inhoudsopgave...