homepage basisopleiding TCM Deze opleiding is nog niet beschikbaar
1-jarige opleiding Chinese kruiden voor paard en hond
2-jarige opleiding TCM therapeut voor paarden
Medicinale paddestoelen voor paard en hond links contact
             

 

 

Warme maaltijden zijn goed voor de Milt

In de winter is het tijd voor voedzaam eten en warme maaltijden met een kleine hoeveelheid rauw in de vorm van kiemen, rauwkost, groene groenten, verse of gedroogde kruiden. Dit komt je Milt ten goede. Volgens de Chinese geneeskunde is je Milt het verteringsvuur, het vuur dat helpt om je eten te verteren.
Als je langere tijd veel voeding neemt die je Milt, je verteringsvuur, verzwakt blijft er een waakvlammetje over. Voeding die je Milt verzwakt is koude voeding. Letterlijk koud (zoals drinken uit de koelkast, ijsjes, ijsblokjes) en voeding met een koude energetica. Volgens de TCM kan je alle voeding verdelen in verhittend voor het lichaam, verwarmend, neutraal, verfrissend en verkoelend.
Bijvoorbeeld:
Heet: lamsvlees - chili - kerrie - alcohol met hoog percentage
Warm: kip - peterselie - prei - pompoen
Neutraal: andijvie - wortel - laurierblad
Verfrissend: witte wijn - tarwe - varkensvlees - sinaasappel
Koud: yoghurt - witte suiker - banaan

Buurvrouw heeft deze winter niet zo goed voor zichzelf gezorgd en niet genoeg voedzame maaltijden genomen, waardoor de Miltqi (energie van de Milt) al een tekort heeft. Dit kan zich uiten in bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel (de milt kan het eten niet goed verteren), ’s ochtends geen trek in eten, brijige ontlasting, winderigheid (het eten wordt niet goed verteerd), moe na het eten (het kost te veel energie om het eten te verteren).
Als je in deze conditie een reinigingskuur doet, die waarschijnlijk bestaat uit veel rauw fruit en rauwe groenten, geef je de Milt de genadeklap.
Het meeste fruit is verfrissend tot verkoelend (het groeit in tropische gebieden of, zoals bij ons, in de zomer om je op deze manier te verkoelen in warmere periodes). Rauwe groenten en smoothies zijn een enorme uitdaging voor je spijsverteringsvuur. Er moet veel vuur aan te pas komen om die te verteren, maar de Miltqi van buurvrouw was al uitgeput.
En dus is een reinigingskuur bij een Miltqi tekort absoluut niet aan te raden.

Om te beginnen moet buurvrouw gaan koken. Blancheren- stomen - wokken – de oven gebruiken of lang getrokken soep maken.
Bijvoorbeeld een bouillon getrokken van kipkarkas of een soepkip (absoluut biologische kip gebruiken). Als de soep klaar is kan je verse groenten, kiemen en miso toevoegen.
’s Ochtends een warm ontbijt maakt je Milt (en de rest van het lichaam) enorm blij. Het voorverteren is immers al op het fornuis gedaan, waardoor het spijsverteringsvuur minder gebruikt hoeft te worden en je na het eten energie hebt.

Als ontbijt kan buurvrouw ook denken aan: gekookt ei, gebakken ei met verse groenten erdoor, rijst met groenten, soep, pannenkoeken, peulvruchten met groenten, havervlokkenpap, restjes van de vorige dag met verse groenten erbij. En, niet te vergeten, goede vetten toevoegen. Ei bakken in roomboter, klontje boter bij de havermout, goede olie om in te wokken. Roomboter is de enige zuivel die je kan gebruiken indien je Miltqi zwak is. En nee, daar word je niet dik van.

Gastschrijver:
Tietsia Binnema
Freugde Acupunctuur
Zwarteweg 4
8603 AA Sneek
Telefoon: 06-105 680 63
www.freugde.nl

Terug naar de inhoudsopgave...