homepage basisopleiding TCM Deze opleiding is nog niet beschikbaar
1-jarige opleiding Chinese kruiden voor paard en hond
2-jarige opleiding TCM therapeut voor paarden
Medicinale paddestoelen voor paard en hond links contact
             

 

 

Alternatief ontwormen bij paarden

Iedere houder van paarden heeft hier mee te maken; wormen. Het ene paard heeft er minder ‘last’ van dan het andere paard maar het is altijd een aandachtspunt.
In het verleden was het heel normaal dat ieder paard elke 6 tot 8 weken preventief werd ontwormd met reguliere ontwormingsmiddelen. Dit was zelfs het advies. Inmiddels is dit  achterhaalt en blijkt dit helemaal niet zo goed voor het paard en zijn omgeving te zijn. Het is een onnodige extra belasting. Reguliere ontwormingsmiddelen bestrijden alles in de darm (dus ook de darmflora welke van groot belang is voor de gezondheid/weerstand). Wanneer deze middelen steeds worden ingezet blijft het een vicieuze cirkel omdat er geen goede darmflora opgebouwd kan worden. Omdat deze steeds wordt bestreden.  Daarnaast zijn veel soorten wormen inmiddels resistent geworden waardoor de middelen niet meer afdoende zijn om het aantal wormen in balans te houden en moet er heel nauwkeurig met de middelen worden omgegaan. Tegenwoordig wordt geadviseerd om paarden enkel te ontwormen op basis van mestonderzoek.
Ieder paard draagt een bepaald aantal wormen bij zich en dat is juist goed voor een goede balans in de darmen. Echter wanneer het wormaantal te hoog is, is dit juist nadelig voor de gezondheid en kunnen paarden hier heel ziek van worden.
Wanneer het paard een goede weerstand heeft en ook een goede balans in de darmen vinden wormen het geen fijne omgeving om te verblijven. Het is dus van belang om de weerstand van het paard op peil te houden (goede voeding, huisvesting, sociaal contact met andere paarden, zo min mogelijk stress enzovoorts.) . Daarnaast zijn er nog een aantal zaken die er aan bijdragen om het wormaantal in balans te houden:

  • Goed weidemanagement ( o.a. mest ruimen, weiland ook laten begrazen door schapen)
  • Mestonderzoek, op basis van deze uitslag bij voorkeur (natuurlijk) ontwormen
  • Wanneer het paard wordt ontwormd met een regulier middel is het van belang om te zorgen voor goede voorzorgs- en nazorg maatregelen. (ontgiftingskuur zodat het paard de belastende stoffen makkelijker kan afvoeren en een pro-biotica kuur zodat het paard zijn darmflora weer kan opbouwen).

In het verleden heb ik jonge paarden gekregen die zeer ernstig besmet waren met wormen. Het heeft een aantal jaren! geduurd voordat dit in balans was. Met deze wetenschap ben ik verder gaan kijken naar andere alternatieve middelen om de wormen in balans te houden en om het paard en de natuur zo min mogelijk te belasten.
Verschillende middelen heb ik ingezet :

  • Diatomeeenaarde (inwendig); is een natuurlijk middel wat is in te zetten bij last van parasieten (wormen). De diatomeeënaarde bestaat uit 150 miljoen jaar oude eencellige schelpdiertjes met een skelet van bijna 100 % silicium en nog 15 andere sporen elementen. Dit middel zorgt ervoor dat vliegenlarven niet uitkomen in de mest daarnaast heeft het een maagversterkende invloed en beschermt de darmwand. Het product zelf is niet schadelijk maar door het sterk drogende effect kan dit een irritatie op de slijmvliezen geven.
  • Verm-X brokjes; is een kruidensupplement en moet maandelijks gegeven worden (kuur van 5 dagen). Deze kuur ondersteunt de darmgezondheid en gaat dus ook parasieten/wormen tegen. Er is een ook vloeibare vorm en deze krachtiger dan de brokjes.
  • Etherische knoflookolie; etherische knoflook olie is een heel geconcentreerd middel. De gezegde; ‘baadt het niet dan schaadt het niet’ gaat zeker niet op met dit middel. Knoflook heeft o.a een anti-parasitaire werking waardoor dit is in te zetten om paarden te ontwormen. Gebruik dit middel enkel in overleg met een erkende (natuurgeneeskundige-) therapeut. 
  • Homeopathische middelen; Cina is een homeopathisch middel om in te zetten bij het ontwormen dit werd vroeger ook al gebruikt om worminfecties te bestrijden. Gebruik dit middel enkel in overleg met een erkende homeopaat/ erkende (natuurgeneeskundige-) therapeut.

De producten die mijn voorkeur genieten zijn de natuurlijke middelen omdat deze weinig tot geen schade aan het lichaam aanrichten en deze dus het lichaam niet onnodig belasten. Wat betreft ontworming vind ik het belangrijk om regelmatig mestonderzoek te laten doen voordat er eventueel actie wordt ondernomen (tenzij het preventieve acties zijn). Daarnaast vind ik het ook belangrijk om af te wisselen in de middelen. Zoals al eerder is aangegeven meten = weten. De wormresistentie onder paarden wordt een steeds groter probleem en soms is er geen andere mogelijkheid dan regulier te ontwormen. Indien een paard regulier is ontwormd is het van belang om deze na de ontworming te ondersteunen.

Het blijft continue een zoektocht maar het allerbelangrijkste is om de gezondheid en de weerstand van het paard op peil te houden. Wanneer dit wordt gerealiseerd wordt er een klimaat voor wormen ontwikkeld waar zij het niet prettig vinden.

Gastschrijver:
Christine Plas
Tel.: 06 57 93 98 58

Terug naar de inhoudsopgave...