homepage basisopleiding TCM Deze opleiding is nog niet beschikbaar
1-jarige opleiding Chinese kruiden voor paard en hond
2-jarige opleiding TCM therapeut voor paarden
Medicinale paddestoelen voor paard en hond links contact
             

 

 

Hartverwarmend

’s Avonds onder een wollen deken op de bank naar een hartverwarmende Netflix-serie kijken, terwijl buiten de sneeuw valt en de wind om het huis waait – je zou soms zó in slaap willen vallen om ergens in april door een heerlijk lentezonnetje weer te worden gewekt. Maar we zijn geen beren en aan een winterslaap doen wij mensen niet. Integendeel: we móeten altijd zoveel en de decembermaand is voor veel mensen juist de drukste tijd van het jaar. Toch vraagt de winter, met zijn koude, natte dagen en gebrek aan zonlicht, ook van ons wat aanpassingen. Want hoewel het moderne leven soms anders doet vermoeden, maken ook wij gewoon deel uit van de natuur.

In de Chinese filosofie en geneeskunde is de winter een periode van yin: de energie trekt zich terug, organismen vertragen om energie te sparen, in stille afwachting van een nieuwe lente. De winterslaap is daar een mooi voorbeeld van. Yin staat symbool voor duisternis, kou, vochtigheid en aarde en daarmee voor het vrouwelijke in de natuur, overigens zonder daar een oordeel aan te verbinden. Yang vertegenwoordigt het mannelijke en wordt in verband gebracht met hemel, droogte, energie en warmte.
Aan de natuur om ons heen is vaak beter te zien welke krachten er werkzaam zijn. Zo vallen de bladeren van de bomen om de levenssappen volledig in te kunnen zetten voor het overwinteren. Dieren worden minder actief. In plaats van daar een voorbeeld aan te nemen plannen we de decembermaand juist vol, onze spijsvertering krijgt extra veel te verduren, we gaan vaak laat naar bed en bezoeken het ene gezellige feestje na het andere. In de supermarkt worden we verleid om zomerproducten te kopen, wat nog eens tot een extra belasting van ons organisme leidt.

De natuur heeft een ritme, al eeuwenlang, dat voor alles en iedereen geldig is. Ook voor mensen zou de winter dus een periode van rust en bezinning moeten zijn. Of maak alvast wat leuke plannen voor de lente. Sta in ieder geval even stil bij wat winter betekent. Doe gewoon even een stapje terug en kijk hoe het voelt. Honderd procent inzet is niet nodig, tachtig procent is ook ruim voldoende, misschien zelfs beter. Ga wat eerder naar bed. Verwen jezelf: geef jezelf bijvoorbeeld eens een heerlijke massage cadeau.
En tot diep in de nacht naar Netflix kijken is natuurlijk heerlijk, maar vervang dat eens door meditatie: beter voor lichaam en geest, en minstens zo ‘hartverwarmend’.

Merry always and happy forever 

Terug naar de inhoudsopgave...