homepage basisopleiding TCM Deze opleiding is nog niet beschikbaar
1-jarige opleiding Chinese kruiden voor paard en hond
2-jarige opleiding TCM therapeut voor paarden
Medicinale paddestoelen voor paard en hond links contact
             

 

 

Massage – Belangrijker voor je gezondheid dan je denkt

Bij het woord ‘massage’ denken veel mensen aan: ‘je eens lekker laten verwennen’. Massage wordt vaak gezien als luxe: je wordt er heerlijk ontspannen van, maar we kunnen ook makkelijk zonder. Wat mensen niet weten is dat massage belangrijke gezondheidseffecten heeft. De stress, die door massage wordt weggenomen, is namelijk een ‘silent killer’…

Er zijn veel dingen in ons leven die stress veroorzaken. Een deadline halen, bijvoorbeeld; we kennen allemaal wel het gevoel van spanning dat daarbij hoort. Maar ook ’s morgens wakker worden van je wekker kan al een bepaalde mate van stress opleveren. Het lijkt wat overdreven, maar hieronder leg ik graag uit wat ik hiermee bedoel.

Als je vroeg wordt gewekt door de wekker en je hersenen meteen beginnen met het plannen van je dag, gaat het lichaam cortisol aanmaken. Cortisol is het belangrijkste stresshormoon. Door de aanmaak van cortisol gaat de hoeveelheid zuur in je lichaam omhoog. Dat zuur kan op zijn beurt blokkades in je systemen veroorzaken, bijvoorbeeld in je bloedstroom. Als gevolg van die blokkades stroomt je bloed niet goed door je lichaam. Dat veroorzaakt niet alleen een onaangenaam gevoel, op den duur kunnen die blokkades ontstekingen en infecties veroorzaken.

Een goed voorbeeld is een stijve nek of stijve schouders die, als je de klachten niet verhelpt, kunnen uitmonden in ontsteking in de spieren en zelfs artritis. Het begint meestal vrij onschuldig met wat pijn in de nek of in de schouders. Maar als je niet uitkijkt liggen migraine, fybromyalgie en zelfs chronische ziektes op de loer. De pijn in nek of schouders is dus een signaal dat je beter serieus kunt nemen. Ook hier geldt weer: voorkomen is beter dan genezen.

Bij ontspanning door massage gebeurt eigenlijk het tegenovergestelde als bij stress. Door die ontspanning verbetert je bloedsomloop, de pijn wordt weggenomen en je krijgt een goed humeur. Dat komt door de endorfines en de serotonine die door de massage in je lichaam worden aangemaakt. Endorfines zijn natuurlijke pijnstillers en serotonine geeft je een goed gevoel.

Realiseer u dus dat stress feitelijk een ‘sluipmoordenaar’ is, die veel ellende kan veroorzaken. Het is natuurlijk fijn dat u zich na een massage opgewekt en ontspannen voelt, maar dat u tegelijk voorkomt dat zich kwalen in uw lichaam ontwikkelen is natuurlijk minstens zo belangrijk. Want niet alleen worden door massage symptomen als pijn weggenomen, ook dieperliggende problemen worden stukje bij beetje aangepakt.

Het leven is maart kort. Het is fijn om er goed uit te zien, maar je super goed en gezond voelen: daar kan niets tegenop.

Gastschrijver: Angie Rodriguez
Massagesalon de Boskamp
Boskampsbrugweg 16
7971 CL Havelte
tel:0615222646

Terug naar de inhoudsopgave...