homepage basisopleiding TCM Deze opleiding is nog niet beschikbaar
1-jarige opleiding Chinese kruiden voor paard en hond
2-jarige opleiding TCM therapeut voor paarden
Medicinale paddestoelen voor paard en hond links contact
             

 

 

Massage bij dieren: Ook honden varen er wel bij 

Help je hond ontspannen (na oud en nieuw) …

Wat is nu fijner dan jouw hond blij en lekker ontspannen in zijn vel te zien?
Als eigenaar kun je daar zeker ondersteuning in bieden. Aanraking zorgt ervoor dat het lichaam stofjes aan gaat maken waardoor je hond zich gelukkiger gaat voelen. Veel honden hebben het rond oud en nieuw zwaar. Ze raken over strest door het vele geknal, flisten en de geur van het kruid. Deze honden kunnen zeker een beetje extra ondersteuning gebruiken om zowel hun lichaam als geest te helpen ontspannen. In het onderstaande bericht staan een aantal praktische tips waarmee je jouw hond simpel kan helpen te ontspannen! Veel plezier!!!

Belangrijk om in het achterhoofd te houden als je gaat masseren. Maak rustige bewegingen en gebruik minimale druk. Denk aan je eigen ademhaling. Uit eindelijk breng je jouw eigen gemoedstoestand over op de hond, dus hoe rustiger je zelf bent, hoe rustiger de hond zal worden tijdens de behandeling. Ter kennismaking en warming-up, start je met het afstrijken van kop tot en met staartpunt, dit doe je een aantal keer. Het beste effect heeft het als je langzame lange stroken maakt met een lichte druk. Als de hond het prettig vindt, mag je de druk een beetje opvoeren.

Oormassage

Het masseren van de oren heeft een rustgevend en pijnstillend effect. Je kunt ze op verschillende manier behandelen.
• Omvat het oor vanaf de oorbasis en laat hem door je gesloten hand glijden, dit kun je een aantal keren herhalen.
• Pak het oor aan de oor basis tussen duim en wijsvinger en laat het oor er tussendoor glijden tot aan de oorpunt, neem iedere keer een andere strook totdat je het hele oor hebt gehad.
• Omvat het oor met je hand en maak langzame draaiingen links- en rechtsom, na de draaiingen kun je heel zachtjes het oor iets naar je toe halen (echt met minimale kracht!!!!).
• Het masseren van de oorpunten heeft een kalmerend en effect en kan ten alle tijden toegepast worden.

Staartmassage

Dit geldt voor de honden met staarten. Het masseren van de staart heeft een kalmerend en ontspannend effect.
• Begin met het afstrijken van de staart, vanaf staartbasis tot aan staartpunt.
• Cirkel massage aan beide zijde van de staartwortel (met twee vingers, wijs- en middelvinger)
• Omvat de staart met 1 hand bij de staartaanzet, de andere hand ondersteund zijn buik. Draai de staart zachtjes links- en rechtsom. Alleen doen als de hond zijn staart ontspant, niet forceren.
• Met 1 hand de staart omvatten bij de aanzet. Trek de staart heel zachtjes iets naar achteren, even vasthouden en vervolgens weer terug laten zakken (niet zomaar loslaten)
• Als laatste kun je de staartpunt masseren, dit is net als de oorpunten een shockpunt

Haarglijden

Pak een plukje haar tussen duim en wijsvinger bij aanzet en laat het door je vingers glijden, vervolgens pak je een plukje haar ernaast. Zo kun je het hele lijf overgaan. Het geeft ontspanning zowel fysiek als mentaal/emotioneel. Haarglijden is ook heel effectief om te doen bij het haar van de staart.

Zigzag

Maak met je hand zigzagbewegingen langs de flanken van de hond (zijkanten), met een lichte druk. Het helpt de hond zich te concentreren op waar hij mee bezig is.

Drukpunten

Er zit een punt tussen de ogen ter hoogte van de bovenkant van de oogkassen. Deze kennen we ook wel als het derde oog of Yin Tang. Door dit punt zachtjes te masseren zal de hond ontspannen en stress van zich af kunnen laten glijden. Belangrijk om te weten is dat je dit punt van achteren moet benaderen. Je glijdt dus met hand achteren naar voren (richting neus) om vervolgens met je wijsvinger dit punt te gaan masseren.

Een ander belangrijk drukpunt voor ontspanning vind je direct achter de schedelbasis ter hoogte van de 1e halswervel (op de middellijn), dit punt staat ook wel bekent als de Feng Fu.

Meer weten?
Wij organiseren regelmatig leuke workshops waarin je verschillende massage technieken leert in combinatie met essentiële oliën. Meer informatie hierover is te vinden op www.lunanueva.nl

Gastschrijver: Marlies Garvelink
Praktijk voor natuurlijke dierengezondheid
Postweg 36
7587 PD De Lutte
06 81 08 76 07
www.lunanueva.nl

Terug naar de inhoudsopgave...