homepage basisopleiding TCM Deze opleiding is nog niet beschikbaar
1-jarige opleiding Chinese kruiden voor paard en hond
2-jarige opleiding TCM therapeut voor paarden
Medicinale paddestoelen voor paard en hond links contact
             

 

 

Buurvrouw en Buurman - Varkenshaas met Roomsaus

Het is Tweede Kerstdag rond het middaguur. Ik sta in mijn tuintje vetbollen in struiken te hangen -ook voor de vogeltjes is het Kerst, vindt mijn dochter- als ik een geluid hoor dat ik niet meteen herken. Het klinkt een beetje als, ja, als het knorren van een varken bijna. Nu hoor ik het weer. En weer. Ik kijk om me heen en zie dat het slaapkamerraam van buurman een stukje open staat.
‘Hikg’, klinkt het weer en ineens herken ik het: buurman heeft de hik. En niet zo’n beetje ook.
Ik zet gauw een potje thee voor hem, doe een sjaal om en bel aan op nummer 148.
Er klinkt gestommel in de gang. Door het matglazen ruitje zie ik het licht aanfloepen, de deur zwaait open en daar staat buurman, in een knalrode ochtendjas met gele rendiertjes en een witte bontkraag.
‘O, ben jij het -hik- buurvrouw. Wat leuk.’
Hij ziet dat ik een lach probeer te onderdrukken en plukt wat aan zijn bontkraag.
‘Ja, een keer gewonnen bij de bingo. Maar wat brengt jou hier?’
“Klopt het dat je de hik hebt, buurman? Ik meende zoiets te horen.”
Buurman zucht eens diep.
“Of ben ik nu te bemoeizuchtig?”
‘Nee nee, je hebt gelijk. Beetje zwaar getafeld gisteren bij mijn zoon. Zijn vrouw maakt altijd zulke lekkere dingen met Kerst. Varkenshaas met roomsaus, soesjestaart -hik- garnalencocktail, biertje erbij, kerststol, ijs – je kent het wel. Ik kon geen pap meer zeggen. En sindsdien heb ik de hik. En brandend maagzuur. En obstipatie. Ik lag net even op bed om bij te komen. Stom hè?’
“Nou, je bent vast niet de enige, buurman. Maar kijk: ik heb speciale thee voor je gemaakt.”
‘O?’
Buurman pakt het thermoskannetje aan, draait de dop eraf en trekt meteen een vies gezicht.
‘Mm… Speciale thee. En dat helpt?’
“Zeker. Probeer maar.”
‘Wat zit er allemaal in dan?’
“Venkel, anijs, karwijzaad.”
‘Karwijzaad? Ik ga zelf altijd naar de Gamma, haha.
Maar lief van je, buurvrouw. Dank je wel.’
“Graag gedaan. En, eh…heb je voor vanavond eigenlijk al eetplannen?”
Wat zeg ik nu ineens?! Dat aanbellen was al een beetje brutaal en nu dit er nog achteraan. Ik voel dat ik een beetje bloos.
‘Ik heb van alles meegekregen van mijn schoondochter, maar ik denk eerlijk gezegd -hik- dat ik dat maar invries tot de volgende Kerst. Hik.’
“Haha. Snap ik. Maar, eh, als je dus zin hebt om, eh, bij mij te komen eten vanavond – van harte welkom, hoor.”
‘Nou, ik heb al ‘speciale thee’ van je gekregen en het is wel de bedoeling dat ik 2019 haal, buurvrouw, haha. Grapje.’
Toch een beetje argwanend vraagt buurman:
‘Wat ga je maken dan, op deze Tweede Kerstdag?’
Ik wilde zeggen: basmati-rijst met ghee, kurkuma, korianderzaad en geraspte citroenschil, maar ik hou me nog net op tijd in.
‘Nou, gewoon: wat verse groenten, vis, rijst. Niks bijzonders eigenlijk.’
“Ok, ja, nou, dat klinkt -hik- goed. En bekend. En licht verteerbaar. Weet je wat, Anneke? Het is maar één keer Kerst, en ik vind het heel leuk dat je me uitnodigt.”
‘Twee keer.’
“Sorry?”
‘Feitelijk is het twee keer Kerst. Tweede Kerstdag en zo…Bedoel ik.’
Wat sta ik nóu weer moeilijk te doen?!
“Ah, op die manier. Goed: weet je wat, Anneke? Het is maar twee keer Kerst, en ik vind het heel leuk dat je me uitnodigt.”
‘Haha, mooi zo, Jean-Pierre. Als je me dan nog even je mobiele nummer geeft, dan app ik wel even als de basma… als het eten klaar is.’

Toen ik op de avond van Tweede Kerstdag de citroen stond te raspen en al die ‘rare’ kruiden bij de ghee voegde, lieve lezer, voelde ik me wel een beetje een ondeugend kruidenvrouwtje dat een nietsvermoedende buurman zo dadelijk een alternatief, holistisch en zogenoemd ‘helend’ gerecht ging voorschotelen.
Ik geloof eerlijk gezegd ook niet dat hij mijn citroenrijst net zo lekker vond als de varkenshaas en de soesjestaart. De Cointreau beviel hem volgens mij nog het best.
Maar het was heel gezellig en de hik heeft Jean-Pierre tot nu toe niet niet meer gehad. Hij gaat wel met de jaarwisseling eten bij zijn zoon en vooral: bij zijn schoondochter…

Tips voor Kerst, de Jaarwisseling en andere feestdagen

Er zijn eenvoudige dingen die je kunt doen om gezellige dagen ook voor je lijf ‘gezellig’ te maken. Het scheelt bijvoorbeeld al als drankjes op kamertemperatuur zijn. Koude dranken (helemaal met ijsblokjes) zijn moeilijk te verteren en kosten veel energie. Het levert ook klachten op als een vol gevoel.
Het is raadzaam om te stoppen met eten als je voor ongeveer zeventig procent vol bent. Als je dooreet verstoort dat de normale functie van, bijvoorbeeld, maag en milt. Er ontstaan klachten als boeren, brandend maagzuur, winderigheid, een opgeblazen gevoel, vermoeidheid, obstipatie en de hik – vraag maar aan buurman.
Kortademigheid is trouwens één van de eerste tekenen dat je te veel aan het eten bent. Je maaginhoud begint namelijk tegen je diafragma (middenrif) aan te duwen en dat gaat weer ten koste van je longinhoud.
Na een stevige maaltijd kun je het beste even gaan bewegen, een stuk wandelen bijvoorbeeld. Dat bevordert de spijsvertering.
Bij feestdagen ‘hoort’ gefrituurd en vet eten met veel eiwitten, vergezeld van (ijs)koude drankjes. Probeer die toch zoveel mogelijk te vermijden. Heb je toch last van bovengenoemde klachten dan werken kruiden als venkel, karwijzaad, anijs, dille en kruidnagel heel goed.
En ben je echt te ver gegaan dan is het handig om dit ‘EHBO-middel’ in huis te hebben: port met droog geroosterde venkelzaadjes en een klein beetje honing. De thee die ik aan buurman heb gegeven maak je zo: 1 theelepel anijszaad, 1 theelepel karwijzaad, 1 theelepel venkelzaad, dit mengen en hier thee van trekken (ongeveer 5 minuten). Een kopje na de maaltijd bevordert sowieso de spijsvertering. Je hoeft dus niet te wachten tot je de hik, brandend maagzuur en obstipatie krijgt.

Lemon rice – Voor vier personen

Ingrediënten: 750 gr basmati-rijst, 3 eetlepels ghee of olijfolie, ½ theelepel korianderzaad, ½ theelepel kurkuma, ½ theelepel komijn, zout, 3 eetlepels citroensap, geraspte citroenschil. Gebruik alleen biologische citroenen en geen ‘gewone’, omdat juist in de schil de meeste bestrijdingsmiddelen zitten.

Bereidingswijze: kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Verhit de ghee of olijfolie in een pan, voeg kruiden toe en laat die op het vuur staan tot ze ‘knallen’. Pas wel op dat de kruiden niet verbranden. Voeg de rijst toe samen met de citroenschil en het citroensap. Goed roeren. Naar smaak zout toevoegen. Lekker met groenten en vis.

Bijzonderheden: rijst is goed voor de energie van het hele lichaam. Rijst bouwt (net als alle granen) ook qi (levenskracht) op en helpt bij de bloedaanmaak. Basmati-rijst is ook nog eens heel goed voor de milt.
De toevoeging van de kruiden en de citroen ondersteunen de vertering. Bovendien verhelpen deze kruiden ook stagnatie en damp.

Samen met verse groenten en wat vis is lemon rice een lekkere en makkelijk verteerbare maaltijd voor, bijvoorbeeld, na de Kerst of de Jaarwisseling. Het is overigens ook een goede maaltijd bij algehele zwakte.
(Bron: ‘Recipes for self healing’ van Daverick Leggett).

Gastschrijver:
Henk van Huisstede
Schrijver en cabaretier
Telefoon: 06-302 001 09
huish@xs4all.nl

De tips over voeding zijn gegeven door Tietsia Binnema.
Freugde Acupunctuur
Zwarteweg 4
8603 AA Sneek
Telefoon: 06-105 680 63
www.freugde.nl

Terug naar de inhoudsopgave...