homepage basisopleiding TCM Deze opleiding is nog niet beschikbaar
1-jarige opleiding Chinese kruiden voor paard en hond
2-jarige opleiding TCM therapeut voor paarden
Medicinale paddestoelen voor paard en hond links contact
             

 

 

Zomereczeem anders bekeken

Je zal misschien denken: zomereczeem? Dat is toch een probleem dat je in het voorjaar moet aanpakken? Dat klopt, maar wil je effectief iets aan zomereczeem doen, dan is het raadzaam om je er nu alvast mee bezig te houden. Waarom? Dat lees je hieronder….

Zomereczeem is een complex probleem waar niet een standaardmiddel of een standaardbehandeling voor bestaat. Er zijn voor het ontstaan van de jeuk namelijk verschillende oorzaken aan te wijzen en dat maakt een effectieve behandeling soms moeilijk. Garanties zijn er dan ook niet, maar als je kiest voor een holistische benadering is de kans dat je dier langdurig en zelfs volledig van de aandoening herstelt wel veel groter. Geduld helpt daarbij meer dan de roep om een snelle oplossing. Want vergeet niet: elk paard is uniek en verdient een behandeling die recht doet aan die eigenheid van het dier.

Zomereczeem door de Westerse bril…

Zomereczeem is feitelijk een allergische reactie op het speeksel van de Culicoïdes-mug dat meekomt wanneer het paard wordt geprikt. Het gevolg: vreselijke jeuk. Daardoor gaat het paard zijn manen en staart kaal schuren, soms tot bloedens toe. In erge gevallen ontstaat de jeuk ook op het hoofd, achter de oren, in de liezen en op de buik. Het kan zijn dat het paard is belast met een erfelijke aanleg voor zomereczeem. Ook kan de stofwisseling een rol spelen. Maar laten we eens wat dieper op de oorzaken van zomereczeem ingaan.

Diverse oorzaken

Als we het hebben over de oorzaken van zomereczeem is vervuiling van het bloed/lichaam van een paard de grootste boosdoener. Die vervuiling kan op verschillende manieren optreden, bijvoorbeeld door medicatie, wormmiddelen, vaccinaties, kunstmest (die gebruikt wordt bij weidebeheer), verkeerde voeding, stralingen, vervuilingen in water en lucht enz. Die zorgen voor verstoringen in de stofwisseling en hebben zo een negatieve invloed op het immuunsysteem.
Stofwisselingsproblemen als Insulineresistentie kunnen overigens ontstaan door een te hoge energie-inname in verhouding tot energieverbruik.

Als het lichaam van een paard of pony erg vervuild raakt gaat het de afvalstoffen, als een soort beschermingsmechanisme, opslaan in vetweefsel. De bekende plek daarvoor is de manenkam. Insecten komen juist op dat vervuilde bloed af, en daarin ligt dus de oorzaak van de jeuk en zelfs ontstekingen.

Een andere en minder bekende oorzaak van vervuiling van het lichaam is stress.
De oorzaken van stress zijn divers, bijvoorbeeld: niet bij het paard passende levensomstandigheden, te weinig bewegen, te weinig contact met soortgenoten, wedstrijdspanning, niet erkende pijnklachten, niet begrepen worden.

Zomereczeem door de Oosterse bril…

Bekijken we zomereczeem door een Oosterse bril, dan zeggen we: jeuk is een probleem van Xue. Letterlijk vertaald is Xue bloed, maar in de Traditionele Chinese Medicine (TCM) kennen ze aan bloed een veel grotere waarde en een bredere betekenis toe dan in het westen. Bloed heeft, bijvoorbeeld, een belangrijke relatie met de organen Hart, Lever, Milt, Long en Nier. Wanneer we het over staart- en maneneczeem hebben, zien we dat Milt, Lever en soms ook Nieren vaak lang overbelast zijn geweest. Hierdoor kunnen ze hun functie niet goed meer vervullen, waardoor de kwaliteit van Xue vermindert. Met alle gevolgen van dien.

Samenvattend

Zoals we bij de westerse benadering ook al zagen is vervuiling van het bloed (dat dus vervolgens insecten aantrekt) oorzaak nummer één van staart- en maneneczeem. Tot zover kunnen we het dus met de Chinezen eens zijn.
Alleen voegen zij iets heel belangrijks toe: om het Bloed gezonder te krijgen zullen we ook de organen die daarmee samenhangen moeten gaan behandelen en in dit geval tonifiëren.

De Chinese geneeskunde kijkt dus naar alle symptomen en staart zich niet blind op alleen maar de uiterlijke manifestatie van klachten. Dat is haar kracht. TCM kijkt ook naar de mest, de kleur en geur van de urine, de eetlust, het gedrag e.d. om daar een patroon in te ontdekken. Dat hele patroon wordt behandeld, daardoor gaan alle organen beter functioneren en dat zal uiteindelijk de kwaliteit van het bloed verbeteren.
Dit is meestal een langdurig proces dat deskundige begeleiding vereist. Uiteraard is het, zowel voor het dier als voor de eigenaar, meer dan de moeite waard om die uitdaging aan te gaan.

Wat kun je zelf doen?
Zomereczeem is dus niet een aandoening die je dier zomaar overvalt. Er liggen verschillende oorzaken aan ten grondslag, en het goede nieuws is dat je als dierenliefhebber veel zelf kunt doen om je paard of pony een hoop leed te besparen. Ik zet hier wat tips voor je op een rijtje:

• Zorg voor zoveel mogelijk ‘paardvriendelijke’ levensomstandigheden, zoals contact met andere paarden, veel beweging, langstengelig hooi, en vermijd grassen met een hoog fructaangehalte en zwaar bemeste weilanden
• Houd bij de keuze van voeding rekening met het ras van het paard en het werk dat hij verricht
• Appelazijn door het water ondersteunt de functie van de lever
• Humus helpt ‘inwendig’ bij het afvoeren van zware metalen en het versterken van het darmslijmvlies
• Bescherm je dier tegen mugjes en andere stekers
• Manuele technieken toepassen helpt de jeukprikkel te verminderen
• Voer een bewust ontwormings- en vaccinatiebeleid

Waar kunnen wij je bij helpen?

• Lever en Milt weer in balans brengen
• Acupunctuur/acupressuur, bioresonantie
• Chinese kruiden met recepten op maat
• Voedingsadvies - krijgt je paard alles wat hij nodig heeft?

Neem vrijblijvend contact op voor advies.
Wij helpen je graag verder.

Terug naar de inhoudsopgave...