Therapieën - Chinese geneeskunde

 

   

Acupressuur

acupressuur zijn behandelmethoden afkomstig uit de TCM (traditionele chinese geneeskunst). Met het uitoefenen van o.a. manuele technieken, op punten gelegen op meridianen, worden energieen van het lichaam geregeld.
Je kunt de meridianen als de rivieren van het lichaam zien waar energie (qi) doorheen loopt. Door bepaalde punten op deze meridianen te stimuleren of sederen, zorgen we voor een ongehinderde en harmonische doorstroming van de levensenergie (qi) wat de basis is van een goede gezondheid met gezonde emoties.

Oorspronkelijk werd deze techniek gebruikt in China  om de veestapel, een van hun waardevolste bronnen van het bestaan, gezond te houden. Ongeveer 4000 jaar later werden praktiserende genezers getraind om disharmonieen en onevenwichtigheden van deze levensenergie (qi) vast te stellen VOOR  dat fysieke symptomen zich manifesteren. In het oude China werden doktoren alleen betaald als hun klant gezond bleef!! In het westen gaan we helaas vaak pas naar een dierenarts/therapeut als de klacht zo erg is dat we het niet meer kunnen negeren.

 

Behandeling

De acupressuur behandelingen volgens de TCM  zijn dus juist niet klacht gericht maar ALLE symptomen worden in kaart gebracht en vandaar uit wordt een behandelplan gemaakt. Dit betekend dus dat bvb. voor staart- en maneneczeem bij meerdere paarden, de klacht per dier een andere oorsprong kan hebben, dus op een andere manier behandeld wordt.
Bij de diagnose aan het begin van het traject wordt een meting gedaan met de lecherantenne (zie westerse therapieen) en alle symptomen worden besproken. Van daaruit wordt een behandelplan opgesteld.

Bij elk vervolg consult is er  een nieuwe meting en worden de veranderingen nauwkeurig  bijgehouden.
In overleg kan er een  ook een Chinese kruidenformule samengesteld worden.
Bij gebruik van Chinese kruidenformules zijn de acupunctuur behandelingen minder frequent nodig.

Bij welke klachten kun je aan een behandeling met acupressuur denken?

 • Artrose/artritis
 • Huidklachten in het algemeen (bv hotspots)
 • Spijsverteringsproblemen (acuut/chronisch)
 • Chronische hoefbevangenheid
 • Problemen aan het bewegingsapparaat (o.a. spondylose, spierproblemen (tying-up), schouder-, knie- en heupproblemen)
 • Verminderde weerstand
 • Stofwisselingsproblemen
 • Preventie behandeling bij koliek gevoelige paarden
 • Hormonale onbalans
 • Dieren die het “niet lekker” doen
 • Angst, stress
 • Allergische/intolerantie klachten (vlooienallergie, staart en maaneczeem ect.)
 • Vage klachten
 • Plasproblemen
 • Drachtigheidsproblemen

Maar het is zeer verstandig om niet te wachten tot er klachten zijn en dan pas naar een geschikt behandel arts/therapeut te gaan. Net als dat wij onze auto elk jaar een APK keuring geven is het goed om ons dier 1 maal per half jaar goed na te laten kijken.

 

Wat is Chinese kruidengeneeskunde?

Chinese kruidengeneeskunde gaat uit van de eigenschappen van de plant, deze genezende eigenschappen, afhankelijk hoe ze samengesteld en ingezet worden, kunnen veel invloed hebben op de verbetering van uw klachten maar ook preventief zijn ze zeker aan  te raden.

Een belangrijk onderdeel van de Chinese geneeskunst zijn de  kruidenformules.
70 % van de klachten worden in China  met kruiden behandeld. Acupunctuur, acupressuur en Chinese kruiden versterken elkaar. Acupunctuur/acupressuur brengt het lichaam in balans, kruiden voeden het lichaam

Als de meridianen de rivieren zijn die door het lichaam stromen, zijn de kruiden de voeding voor de aarde waar de rivieren doorstromen.

 

Een behandeling

Net als bij de acupunctuur worden ALLE  symptomen in kaart gebracht  en van daaruit wordt een bijpassende chinese kruidenformule geadviseerd.Bij de diagnose aan het begin van het traject wordt een meting gedaan met de lecherantenne (zie westerse therapien) en alle symptomen worden besproken. Ook wordt er naar de tong gekeken en de pols gevoeld.

Bij elk vervolg consult wordt nauwkeurig bijgehouden wat er veranderd  en zal de formule aangepast worden. De verbeteringen zijn over het algemeen redelijk snel merkbaar maar het lichaam heeft altijd wat tijd nodig om volledig te herstellen van de klachten.

Chronische klachten hebben altijd meer tijd nodig dan acute klachten.

We zijn ook gewend om te denken dat als de klacht weg is, we gezond zijn, maar de kunst van gezond zijn is steeds beter de signalen van je lichaam herkennen en er naar handelen. Als we ver uit balans zijn, hebben we sterkere middelen en meer ondersteuningen nodig om de balans terug te vinden, maar eens in balans , is het juist van belang om met kleine handelingen je lichaam in balans te houden waardoor de grotere klachten minder nodig zijn.

 

Chinese kruiden, wanneer gebruik je ze?

Mensen
Vaak vermoeid
Overgangsklachten, Menstruatieklachten
Huidklachten zoals bijvoorbeeld eczeem
Slecht slapen
Artrose/artritis
Pijnlijke gewrichten en spieren
Hoofdpijn
Bloedarmoede,
Hoge en lage bloeddruk
Luchtwegaandoeningen
Mentale stoornissen
Urineweginfectie
Stofwisselingsklachten

en nog veel meer

 

 

Privacybeleid | KvK: 05074633 | BTW: NL1724.92.981.B01